Vloerverwarming: welke vloer is geschikt? | Hout, PVC of laminaat?
Welke vloer past bij vloerverwarming? Ontdek de verschillen tussen houten, PVC- en laminaatvloeren én waar je op moet letten bij je keuze.
Vloerverwarming wordt steeds populairder in nieuwbouwwoningen en renovaties. Maar welke vloer past daar eigenlijk het best bij? Kun je een houten vloer combineren met vloerverwarming? Of is PVC beter? In deze blog leggen we de verschillen uit en helpen we je een goede keuze te maken.
Misschien vraag je je af:
– Kan ik een houten vloer combineren met vloerverwarming?
– Is PVC een veilig en praktisch alternatief?
– Of is laminaat ook een optie?
In deze blog zetten we de voor- en nadelen van de populairste vloertypes op een rij. Zo kunt u een slimme, duurzame en comfortabele keuze maken.
Is een houten vloer geschikt voor vloerverwarming?
Ja, zeker! Dit biedt ook veel voordelen.
Een houten vloer geleidt warmte uitstekend, vooral als je kiest voor een multiplank (duoplank) vloer met een stabiele toplaag van bijvoorbeeld eiken. Dit soort vloeren zijn speciaal gemaakt om minimale werking te hebben bij temperatuurverschillen.
- Goede warmteafgifte
- Houdt warmte lang vast
- Duurzaam en gaat tientallen jaren mee
- Past op bijna elk vloerverwarmingssysteem
- Waarde vermeerdering voor uw huis
- Hout is een milieuvriendelijker en gezonder alternatief voor gebruik binnenshuis, doordat het geen weekmakers bevat die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.
Let wel op de dikte en de warmteweerstand van het hout (liefst onder Rc 0,14), en kies voor verlijming in plaats van zwevend leggen voor het beste resultaat.
PVC en vloerverwarming
PVC is tegenwoordig erg populair en gaat ook goed samen met vloerverwarming. Het materiaal is dun, flexibel en heeft een zeer lage warmteweerstand. Toch zijn er ook een aantal aandachtspunten.
- Snelle opwarming
- Nauwelijks werking of vervorming
- Geschikt voor vloerverwarming én vloerkoeling
- Onderhoudsvriendelijk en waterbestendig
- Beschikbaar in veel stijlen
Wel belangrijk: kies altijd voor kwalitatief PVC zonder schadelijke weekmakers. Goedkopere varianten kunnen bij verhitting stoffen afgeven die minder goed zijn voor het binnenklimaat. Kies daarom altijd voor gecertificeerde producten met lage emissiewaarden (bijv. Eurofins-gecertificeerd).
Hoe zit het met laminaat en vloerverwarming?
Laminaat kan in alle gevallen prima gecombineerd worden met vloerverwarming.
- Snelle opwarming, iets minder als PVC
- Onderhoudsvriendelijk en waterbestendig
- De juiste ondervloer is belangrijk
- Krasbestendig
Zorg dat de totale Rc-waarde (vloer + ondervloer) laag genoeg blijft, en let op instructies van de fabrikant. Verlijmen is zelden mogelijk bij laminaat, dus je bent vaak gebonden aan een zwevende legwijze.
Welke vloer past het best bij jouw vloerverwarming?
Zowel hout, laminaat en PVC zijn geschikte keuzes voor vloerverwarming, zolang je kiest voor kwaliteit en een juiste installatie. PVC en laminaat zijn praktisch en efficiënt, terwijl een houten vloer niet alleen warmte en karakter toevoegt, maar ook de warmte langer vasthoudt en een meer natuurlijke en duurzame keuze kan zijn voor wie waarde hecht aan milieuvriendelijkheid en een gezond binnenklimaat.
Twijfel je nog? Kom langs in onze showroom in Capelle aan den IJssel. We denken graag met je mee



